Gulliga killkläder och tuffa tjejkläder

Senaste tiden har det pågått en debatt både i kvällstidningarna och i bloggvärlden om kläder för barn. Debatten har handlat om könsroller och hur man genom kläder kan påverka barnet på olika sätt. Det pratas om att klädföretagen gör lekvänliga kläder till killar och ”sittaochvarasöt”-kläder till tjejer. Helt enkelt tightare och obekväma till tjejer och lösare och bekvämare till killar. Fruktansvärt. Läs till exempel detta. Försök sedan hitta en tjejtröja med Bamse eller en killtröja med Pippi… Ta därefter en titt på färgskalan på tjej- respektive killavdelningen på någon av de stora klädkedjorna. Det är svårt som förälder att inte påverkas.

Samhället i stort och i synnerhet media är fortfarande insnöande på de uråldriga könsrollerna. Genom att klä en kille i tuffa kläder med actionhjältar och en tjej i puttenuttiga t-shits med texten ”I´m cute” förstärker man könsrollerna ytterligare.  Jag tycker att det är smart att istället klä barnen mer neutralt och inte vara rädd för en rosa tröja på en kille och lite tuffare kläder till en tjej. Jag är inte så himla bra på detta (lillasyster har mest klänning till exempel) men jag tänker på det mer nu. Samma med böcker och filmer, man borde nog tänka mer på vilka signaler de sänder ut…tuffa hjältar som slåss och söta prinsessor som…är söta. Vilka signaler sänder de ut till barnen?

Hur tänker du kring detta?

Det här inlägget postades i Härliga familjen. Bokmärk permalänken.

6 svar till Gulliga killkläder och tuffa tjejkläder

 1. Malin skriver:

  Jag kan säga att det är så mycket snack om detta hit och dit med könsneutrala kläder och prylar till barnen att man är less! Jag bryr mig ärligt inte längre. Jag har aldrig gillat actionfigurer på pojkarnas kläder och har hellre köpt en enfärgad cardigan på tjejavdelningen istället…..

  Men jag köpte oftast från märken som inte är så uppdelad (stora killen väljer ju själv då, men lilla killen funkar det kanon till!) så det blir mycket Villervalla, Snoozy (som jag även varit med och designat själv) , Platisock, Molo, Katvig m.fl och inte att glömma en riktig favvis Nova Star!

  Sen lite finare kläder då föredrar jag Gant, Burberry, T.Hilfiger, Ralph Lauren m.fl
  Köper inte mkt HM,Lindex etc där det är otroligt könsuppdelat! Stora killen gillar dock lite ”coolare” kläder och handlar en del på HM`s pojkavdelning. Men han väljer ju själv också. Tror inte han skulle valt en multirandig dress från VV/Molo

  Pladdrigt värre men så här handlar vi kläder… Och så lite bryr jag mig om vad jag handlar ;-) Våran lilla O hade till exempel sååå fina coola rosa tröjor från bland annat Lollopars när han var liten – loved it!

  /Malin

  • katarina skriver:

   Nu blev jag nyfiken, varit med och designat? Berätta mer!

   Om man precis som du, ser både tjej- och killavdelningen som en plats att hitta kläder till både kille och tjej så blir det ju också ett större utbud! :)
   Jag försöker att undvika det mest extrema i alla fall och låta barnen klä sig i alla färger. Sedan såklart när barnen blir större är det inte lika lätt att påverka. :)

 2. Malin skriver:

  Du kan se lite mer på http://www.snoozy.dk gå sedan under ”om oss” och välj svenska så finns jag med där ;-) jättekul och lärorikt har det varit

 3. Mila skriver:

  Min filosofi är att jag ska ge min son goda förutsättningar att skapa sin egen identitet utan krav som utgår från människors förväntningar baserat på hans kön. Av ren enkelhet så delar vi in barn i fack, ”typiskt pojkaktig” och ”typiskt flickig”. Behandlar man barnen stereotypiskt så blir de också stereotypa, jag vill inte göra mina barn den otjänsten. Folk som köper kläder till min son köper väldigt ofta typiska pojkkläder eftersom det känns naturligt att köpa tröjor i mörka färger med maskulina tryck. Jag tar naturligtvis emot plaggen och han använder dem, men jag ser till att kombinera exempelvis typiskt pojkaktig tröja med randiga färgglada byxor för att folk bemöta honom som ett barn och inte som ett kön. För dessvärre så bemöter vi pojkar och flickor olika, hur mycket vi än vill inbilla oss att vi inte gör det.

  Skulle jag i framtiden få en dotter så skulle jag aldrig klä henne i kläder som begränsar henne på något sätt. Sonen får ha slitstarka och barnsliga kläder eftersom han är ett barn som ska upptäcka världen. En framtida dotter ska ges samma möjligheter. Min personliga favoritbloggare i ämnet skriver ofta om problematiken kring att köna barn. http://ladydahmer.se Besök gärna om du inte redan gjort det :)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>