Vardagslyx: Unna sig

”Allt som är gott får man ju inte äta!”, hörde jag någon säga nyligen. Jag ser det så här. Om man förbjuder sig själv att äta sådant som inte är nyttigt så händer något eller båda av följande alternativ:
a) Man håller sig ett tag, vräker sedan i sig, med dåligt samvete.
b) Livet blir trist.

Total avhållsamhet är kanske det näst bästa iofs. Men det magiska, vardagslyxiga, underbara ordet är: UNNA! Unna dig ibland. Det är som med barnen, får de godis varje dag blir de tjocka, sockerberoende och ilskna. Storebror äter mörk choklad nån gång då och då och njuter verkligen då! (mycket sällan vanligt godis eftersom  vi säger att det är giftigt, vilket är sant i de flesta fall). Samma gäller fikabröd, läsk, snacks…nån gång då och då.

Skräpmat, sjukt gott. Men äter man det några dagar i rad vill man ju spy. Har man inte ätit det på ett tag byter man bort vilken gourmetmåltid som helst mot en flottig pizza med kebabsås. Godis och sötsaker, samma där. Sjukt gott ibland. Låt er ej luras av bilden, frukt är inte godis. Choklad däremot är ett förhållandevis godis (som jag unnar mig lite väl ofta). Alkohol kan ju bli tokdåligt om det blir för mycket men ett glas rött eller två till en god middag känns lyxigt. Ett tag drack jag kaffe tills jag skakade på jobbet och nu dricker jag 1-2 koppar per dag och njuter av varje droppe.

Sammanfattningsvis så ökar njutningen av det goda om man bara får det i bland! Vissa saker ska man ju helt undvika såklart, typ cigaretter och droger. Men annars så är jag för ett unnande som ger livet lite extra vardagslyx.

Vad unnar du dig? Vad vräker du i dig utan hämningar?

Det här inlägget postades i Kost och hälsa, Vardagslyx. Bokmärk permalänken.

4 svar till Vardagslyx: Unna sig

 1. Emelie skriver:

  Du är en av mina absolut favoritbloggare :) Jag älskar ditt hem- precis min stil!! Du har ett väldigt rofyllt hem. Jag älskar också att du delar med dig om kloka vardagstankar. Ha en bra helg :)

 2. katarina skriver:

  Emelie: Åh vad glad jag blir att du berättar för mig att du gillar bloggen! Vi är toknöjda med en hel del här hemma, älskar att det är ljust! Ha en finfin helg du med!

 3. Pia Westman skriver:

  Dessa äter jag hämningslöst de gånger jag bakar dem, det går inte att stoppa mig.
  Utmärkt att ge bort i en fin glasburk med receptet fastknutet i ett snöre, det var så jag fick dem första gången!

  Blanda i en burk:
  100 g mörk choklad
  ½ dl nötter (hasselnötter blir bra men det är fritt val)
  2 dl farinsocker (muscovadosocker är också gott)
  2 dl fiberhavregryn (blir supergott även med vanliga havregryn)
  2 dl vetemjöl
  ½ tsk bakpulver
  1 tsk vanlijsocker
  1 krm salt

  Tillsätt vid bakning:
  75 g smör
  1 ägg

  1. Hacka nötterna och chokladen grovt och häll tillsammans med övriga torra ingredienser över till en burk. Extra fint blir det om du lägger ingredienserna i lager på lager.

  2. Vid utbakningen smälter du smöret och blandar det och ägget med de torra ingredienserna. Blanda väl. Rulla pingisbollsstora kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Du behöver inte platta till bollarna.

  Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna innan du lägger över dem på ett vackert fat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>