Coachning: Inre berättelser påverkar dig

När din partner med vass röst säger ”vi måste prata” eller när du läser ett ”otrevligt” SMS, när en främling ler mot dig dyker ”berättelser” upp. Berättelserna är tankar eller tankegångar som vi ofta tror på. Om du till exempel tänker på ett föredrag du ska hålla kommande dag. Dessa tankar kan vara positiva: föredraget du ska hålla går utmärkt, du är säker och proffsig och att applåderna dånar efter din träffsäkra avslutning. I detta fall fungerar tankarna som motiverande målbilder. Om du istället oroar dig för att du ska tappa tråden och för att publiken ska resa sig och gå, tar detta istället en oerhörd kraft. Hjärnan har svårt att känna skillnad på det som verkligen händer och det som händer i tankarna. För hjärnan är det nämligen lika jobbigt att oroa sig som om det du oroar dig för hände varje gång. Om du fortsätter att förstärka dessa inre berättelser så lär du din hjärna att precis så kommer det att bli.  Om du uttalar din oro alternativt din tro på dig själv inför andra så påverkar du deras syn på dig. Det kommer i sin tur påverka dig eftersom de bemöter dig utifrån den bild de har av dig. Det är du som skapar denna positiva eller negativa spiral så det lönar sig att vara optimistisk. Du bygger hela tiden din image med din kommunikation.

Det här inlägget postades i Vardagscoachning. Bokmärk permalänken.

2 svar till Coachning: Inre berättelser påverkar dig

  1. charlotta skriver:

    Känner igen mig i det där med vilken kraft tankarna tar. Men det är jättesvårt att vända negativa tankar, även om förnuftet vet att man inte ska oroa sig… Tips?

    • admin skriver:

      Skriva ner negativa tankar, undersök dem. De flesta negatiova tankar ser vi en vinst med, annars skulle vi ej hålla fast dem. Oro handlar ofta om omtanke. Rädsla om kärlek till något vi ej vill mista osv. Ser man vinsten i de negativa tankarna kan man se mer positivt på dem och finna styrka i dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>