Inspirerande mål

Att sätta mål för ditt liv är ett oerhört effektivt och smart sätt att leva ett liv i världsklass.

Dessa övergripande mål kommer du att ha stor nytta av när du vårstädar och skapar ”Inredning för själen”.

Dessa frågor syftar till att nå det mål som är kopplat till verklig passion. Det är lätt att bara halka in på mål som syftar till att få beröm, status och kanske pengar.

Lev DITT liv!
Alltför ofta tappar vi kontrollen över vårt liv. Planlöst driver vi omkring och dagarna blir till år. Men livet är kort. Genom att ta kontrollen kan vi se till att vi lever det liv vi verkligen vill.

Min älskade mamma dog i cancer 65 år gammal, för snart ett och ett halvt år sedan. Hon var ganska orolig och ängslig som person men när förstod att hon var allvarligt sjuk verkade hon ändå lugn. Hon hade sedan några år innan slutat jobba som lärare, ett jobb hon älskade. Hon ägnade nästan all sin energi till familjen och främst till barnbarnen. Ställde alltid upp, det gav henne så mycket att finnas där för oss. Hon var så älskad, behövd och viktig för oss. Hon hittade på saker med barnbarnen flera gånger i veckan, tränade på gym, påtade med pelargonerna och trädgården, var ute i skogen, gick på pensionärsuniversitetet bara för att det var kul och såg till att ha det riktigt bra. När hon kämpade mot cancern fortsatte hon göra allt precis som innan, men liksom mer intensivt. Hon hade levt ett liv hon gillade och när beskedet kom så fortsatte hon. Givetvis var hon ledsen men ändå fanns det där lugnet. Jag inbillar mig att det var en lycka i själen, en belåtenhet över hon prioriterat rätt. Hon var stolt och nöjd över sin tid här på jorden. Hon hade gett allt till dem hon älskade och fick så mycket kärlek och lycka tillbaka. Vi saknar henne så otroligt mycket och gläds samtidigt åt alla fina minnen som hon gav oss.

Jag skriver om detta för att inspirera dig att leva DITT liv. Livet är kort så vi sätter i gång genast. Detta är en lite annorlunda övning (Inspirerad av Robin Sharma). Tänk dig att du idag träffade en doktor som sa till dig att i morgon är din sista dag att leva. Sätt dig i lugn och ro och fråga sedan dig själv:
– Vad kommer du ångra när du ser tillbaka på ditt liv?
– Vad har du skjutit upp som du önskar att du gjort tidigare?
– Vad kommer du vara mest stolt över i ditt liv?
– Vad kommer du att göra denna sista dag i livet?
– Vilka människor kommer du att vilja ha nära?

Skriv ner på ett papper Läs igenom. Hur känns det? Det du skrivit nu är viktigt. Livet är nu och de mål du sätter bör påverkas av det du nyss skrivit.

Lyft dina talanger och verkliga passioner
Fram med pennan och fundera på:
– Vad är du riktigt bra på?
– Vad brinner du för?
– När brukar du få positiv feedback?
– Var finns glädjen för dig? När har du riktigt roligt?
– När mår du riktigt bra?
– Vad gör du som uppskattas tas av andra?

Skriv ner på ett papper Läs igenom. Hur känns det? ”We all have a duty to shine” säger Robin Sharma. Om vi gör det vi brinner för så blir prestationen som bäst och vi bidrar både till oss själva och till andra.

Formulera mål
Med utgångspunkt från det du skrivit hittills så skriv ner mål för olika områden i ditt liv: Hälsa (sömn, kost, träning), kärlek, familj, vänner, karriär, fritid, pengar, personlig utveckling och egna viktiga områden.

Viktigt: När du formulerar målen ska dessa skrivas som att du redan nått dem. T.ex:”Jag brinner för mitt jobb som avdelningschef på Jobbet”
”Jag har ökat min kunskap eftersom jag läst 15 böcker de senaste 3 månaderna”
”Jag sover minst 8 timmar per natt”

Frågor för att skriva riktigt bra mål
– Är målet tidsbestämt?
– Kan du påverka målet till 100%?
– Känns målet motiverande och lustfyllt?
– Är målet lagom utmanande?
– Är målet ditt eget eller finns andras önskemål och krav med i bilden?
– Kommer du tvingas ”offra” något för att nå målet?
– Hur kommer du veta att du nått målet? Hur kommer du att vara då?

Med dessa frågor kontrollerar du och formulerar dina mål så att de känns riktigt bra.

Nu har du gjort en konkret insats för dig själv. Kom ihåg att mål är föränderliga och kan behöva ändras, skrivas om och filas till på vägen.


1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.