Den livslånga relationen.

Mitt liv har verkligen förändrats, eller förresten, jag menar att jag har verkligen förändrat mitt liv. För mig handlar det främst om denna insikt: Relationen till mig själv är den absolut viktigaste och den enda garanterat livslånga relation jag kommer att ha! När denna insikt kom till mig kändes det instinktivt att det var livsviktigt. Denna insikt gjorde att jag ville lära känna mig själv, förstå mig själv, acceptera mig själv och vara riktigt snäll mot mig själv.

Min första ”vana” var att sluta irritera mig på alla tankar jag hade innan jag skulle somna. Istället lyssnade jag på vad jag hade att säga. Idag ger jag mig tid att lyssna oftare och har lärt känna mig själv bättre dessutom slipper jag ligga vaken på nätterna.
Min andra ”vana” var att läsa mer om hur människan fungerar. Jag läser böcker om personlig utveckling och psykologi. Här lär jag mig förstå och sätta ord på känslor, reaktioner och andra fenomen!
Min tredje ”vana” var att göra roliga och lyxiga saker för mig själv: Det kan vara en kvart i ångbastun, snittblommor på bordet, en massage, en kopp varm choklad på ett mysigt fik med en bra bok eller en stilla stund för mig själv.
Min fjärde ”vana” var att försöka vara riktigt schysst mot mig själv. Jag coachar mig själv, jag peppar mig själv och tycker att jag är en bra tjej – alltid – även när det är lite tungt i någon situation. Positiva affirmationer har också varit en stor hjälp (de fungerar!)

Resultatet av dessa övningar är att jag känner mig trygg och bekväm med mig själv. För mig är det en fantastisk grundtrygghet att vara kompis med mig själv. Jag vet att jag alltid har en vän inom mig som lyssnar, som peppar och som glädjs med mig vart jag än är och vart jag än går.

Med en trygghet i mig själv är det lättare att unna andra, att ge komplimanger och att vara ödmjuk. Det är också lättare att ta kritik och att hantera konflikter. Med en större förståelse för hur jag själv fungerar är det lättare att förstå andra. Detta innebär helt konkret: bättre självkänsla =större förståelse =mindre missuppfattningar =mindre konflikter =större lycka!

Givetvis är livet motigt ibland, men detta har hjälpt mig mycket.

10 kommentarer

 1. Vilka kloka ord!! Det är verkligen inspirerande att titta in här :)

  En sak som jag gör för att visa för mig själv hur viktigt det är att jag mår bra, det är att jag köper mig tid. Jag har valt att gå ner i tjänst för att jag älskar de dagar som är helt oplanerade – då känner jag mig verkligen fri! Jag trodde att folk skulle tycka att jag var konstig som inte ville jobba heltid (för det vill alla ungdomar…?) men ärligt talat så var det flera som sa till mig att de tyckte det var modigt och egentligen vill göra samma sak..

  ps. när jag har mer tid att bara vara så blir jag gladare..och känner inte samma behov att impuls-shoppa för att trösta mig ;) så jag har inte blivit fattigare av att gå ner i tid.

  1. Emelie: Så klok DU är! Att prioritera sin tid som du gör är så rätt. Det är ju lätt att bara haka på ekorrhjulet, smart att dig att ta ansvar för att må så bra du kan!

   Det fick mig att tänka på en föreläsning med Kjell Berqvist som jag lyssnade till för några år sedan. Han sa ungefär som så att folk lånar pengar till bilar, hus, båtar, resor, prylar men väldigt få lånar pengar för att få mer tid till exempel med sina barn…det borde ju vara den bästa investeringen. Bra tanke tycker jag!

 2. Hej!
  Hittade precis hit, underbar blogg du har. Sådant man behöver läsa på morgonen :)
  Jag tänkte höra, har du några tips på bra böcker om psykologi och personlig utveckling? Det är en djungel där ute, så vore kul med bra tips!

  Fortsätt med samma glädje och inspiration i bloggen!

  Kram / Emma

  1. Emma: Åh vad du gör mig glad! Tack för feedback.

   När det gäller boktips så är mitt kriterium på en bra bok att den på något sätt ska ha bidragit till någon konkret förändring i mitt liv, att jag växt på något sätt med utgångspunkt från boken…är dålig på att komma ihåg böcker men är är ett axplock som etsat sig fast:

   ”Sluta kämpa, börja leva” Sanna Edhin
   ”Vart du än går är du där” John Kabat Zinn
   ”The secret” Byrne Rhonda
   ”Konsten att läsa tankar” Henrik Fexeus
   ”Simplify your life” Werner Tiki Küstenmacher

   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.