Coaching: Tidigare händelser som påverkat nuet

Något som påverkar ditt sätt att kommunicera är tidigare händelser som du och de personer du kommunicerar med har varit med om. Din arbetskamrat kommer till jobbet och hinner knappt få av sig ytterkläderna innan du får en utskällning.  Den frustration eller ilska, eller vad det nu kan vara som personen uttrycker kan bero på en tidigare händelse, som ett tråkigt besked på morgonen. Den kan också bero på fysiska symptom hunger, trötthet, skoskav eller något annat. Reaktionen förstärks helt enkelt för att personen är extra känslig denna regniga fredag. Två personer möts, två själar med vitt skilda inre processer som finns där i bakgrunden. Om du och din arbetskamrat är medvetna om dessa processer eller inte, är helt avgörande för kvalitén på er konversation. Om du är medveten förstår du att det plötsliga och omotiverade utbrottet mot dig antagligen är ett tecken på att något annat, som antagligen inte alls har med dig att göra. Du kan givetvis inte veta exakt vad din arbetskamrat har varit med om, men med insikten om att det som händer har en historia gör att du kan hantera situationen på ett mycket bättre sätt. Du kommer att se situationen i ett större perspektiv och ta hänsyn till dessa referensramar i din kommunikation.

Feedback?

2 kommentarer

  1. Att vara medveten ær det nog det bæsta vapnet! Før alla bær vi ju på egna upplevelser, erfarenheter som vi bær med oss som en ryggsæck. Och det gæller væl i mina øgon att se sin egen ryggsæck oxå, samtidigt ha førståelse før andras. Før utan att vara medveten om sin egen så kanske jag inte førstår varfør jag blir irriterad/sur tex på den utskællningen. Kan jag se situationen lite från sidan och førstå att jag ær inte mina tankar/kænslor utan større æn så – då har jag ju æven kraften att kunna gøra ett medvetet val øver hur jag vill reagera i situationen. Tænka annorlunda och reagera annorlunda. Hm, ja inte så lætt att førklara hur jag menar men du kanske førstår?

  2. Jag brukar alltid försöka tänka att alla människor bär på sina problem och bekymmer, och försöka tänka att det är därför de är sura, bittra eller arga. Att det troligtvis finns en anledning. Det är kanske ingen ursäkt att bete sig illa, men jag tycker det hjälper mig att hantera när folk beter sig dåligt:) Man vet aldrig vad folk släpar på i bagaget.

    Däremot kan man ju tycka att de borde stuva om i bagaget, och göra sig av med lite skit, för att själva bli lite mer harmoniska och mindre ilskna…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.